KEYİFLİ ANLARIMIZA LEZZET KATAN KURU YEMİŞLER
Gerçekten de ortaya bir kâse kuru yemiş gelmişse orada ya eğlenceli bir muhabbet ortamı vardır ya da kendi kendimize keyifli zaman geçirmeyi planlamışızdır. Her birinden farklı tat alır, hatta her biriyle farklı bir duygu yaşarız. İçine katıldıkları onlarca farklı tarifi saymıyoruz bile… Sözü uzatmadan öne çıkan çeşitlerini sıralayalım.
Leblebi, baklagiller familyasından olan nohutun işlenmesiyle yapılan bir kuru yemiştir. Beyaz leblebi de sarı üstüne siyah benekleri olan çifte kavrulmuş leblebi de bu şekilde üretilir. Ülkemizde genellikle Çorum civarındaki nohutlardan sarı, Ege Bölgesi’nde yetişen nohutlardan ise beyaz leblebi elde edilir.
Fındık, kalp ve damar sağlığını desteklediği bilinen bir kuru yemiştir. Yorgunluğu gideren, vücuda enerji veren en lezzetli kaynaklardandır. Yağışlı iklimleri sever, nemli ve humuslu topraklarda yetişir. Ne mutlu ki ülkemiz fındık yetiştiriciliği açısından çok zengin bir coğrafyaya sahiptir.
Bademin olgunlaşmamış halinin çağla olduğunu biliyor muydunuz? Evet hani bahar aylarında sadece 15-20 gün görebildiğimiz yeşil, tüylü, mayhoş meyve. Çağla yaz aylarında olgunlaşırken kabuğu sertleşir ve o kabuğun içindeki yemiş de badem olarak önümüze gelir.
Kabuğundaki hafif aralıktan göz kırpıp duran ve yemesine doyum olmayan bu lezzetli kuru yemişe Şam fıstığı diyenler de vardır. Ülkemizde birçok ilde yetiştiriliyor olsa da ilk fıstık işletmeleri Gaziantep’te kurulduğu için asıl adı Antep fıstığıdır. Anavatanı Orta Doğu coğrafyası ve Orta Asya’dır.
Yer fıstığının en çok hangi halini seversiniz? Kabuğundan çıkardığınız çerezleri oracıkta yemeyi mi yoksa kavrulup tuzlu fıstık kıvamına gelmiş formunu tüketmeyi mi? Yer fıstığı baklagiller familyasından olan bir bitkidir ve dünyada daha ziyade ezmesi tüketilir. Nedeni ise oldukça besleyici ve pratik bir ürün olmasıdır.
Brezilya, Hindistan ve Batı Afrika topraklarında yetişen kaju, tropikal iklimleri seven bir bitkidir. Meyvesi çabucak çürüdüğü için asıl değerli kısmı, her kaju meyvesinden sadece bir tane elde edilen fıstığıdır. Kaju fıstığının hem bu özelliği hem de her iklimde yetişemiyor olması pahada değerini artırır.
Üzüm meyvesinin kurutulmasıyla elde edilen en tatlı kuru yemişlerden biridir. İyi bir antioksidan kaynağıdır ve hem çerez olarak hem de hoşafı yapılarak tüketilebilir. Ülkemiz dünyada çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde ilk üçteki yerini uzun yıllardan beri korumaktadır.
920 okunma